dimarts, 5 d’abril del 2016

Una visita inesperada

El dimarts 5 d’abril vam rebre una visita molt inesperada. A les 9 del matí entraven per la porta de la nostra classe na Magda i na Rosa, dues geganteres de la colla dels gegants de Maó. 
El primer que ens van explicar va ser per què en Tomeu i na Guida van venir a viure a Maó. 
I la història és molt interessant. Resulta que a les festes de Gràcia de l’any 1934 l’ajuntament de Maó va llogar a l’ajuntament de Barcelona dos gegants i sis capgrossos. I això és perquè en aquella època no tots els pobles tenien els seus gegants i els havien de llogar per a les festes.
Però va i la geganta, tot d’una que va arribar a Maó, va caure i es va rompre una mà i es va esclafar la cara. És clar que així, amb na Guida rompuda, no es podien tornar els gegants i el que va decidir l’ajuntament de Maó va ser comprar-los tots. Es van pagar 1.035 pessetes (poc més de sis euros) però de segur que en aquells temps eren molts doblers. Sí que es van tornar les robes que els vestien i les corones i una costurera, na Guida d’Alaior, va confeccionar les primeres robes de menorquí i menorquina dels nostres gegants.
Després de contar-nos aquesta preciosa història, que hem escoltat amb molta atenció, ens han mostrat el material amb què es fan els gegants: el cartó pedra. Els gegants estan fets d’aquest material des del cap fins a la panxa i la resta (que s’anomena cavallet) és de llenya. 
Na Magda i na Rosa duien amb elles el ram de llorer i el pergamí que duu en Tomeu i el ram de flors i el ventall de na Guida. I, és clar, ens hem fet fotos amb ells com si fóssim en Tomeu i na Guida.
També ens han dit les mides i el pes dels gegants. En Tomeu mesura 3,25 metres i pesa 49 quilos i na Guida mesura 3,23 metres i pesa 46 quilos. Uf, són enormes! 
En posar el metre a terra amb la mida de na Guida, hem necessitat na Gemma, na Martina i na June i encara faltava més d’un pam. 
I una peça de roba molt important per als geganters i les geganteres és la faixa que s’emboliquen a la cintura. 
No podia faltar la música i el ball i, amb el so de la gralla i el tamborí, hem cantat la cançó d’El gegant del pi i hem ballat com si duguéssim els gegants a sobre. 
Ha estat molt divertit i ara fins dijous que anirem als quarters de Santiago per veure els gegants i els capgrossos de Maó. 
Moltes gràcies, Magda i Rosa per fer-nos aquesta activitat tan bonica.
Aquí teniu l’enllaç al portal dels gegants de Maó. 
http://www.gegantsmao.menorca.es/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada